Into Gastgezin

Jana in Nederland: de Nederlandse taal, mijn gastgezin en meer!

Maandag 06 mei 2019
Blogs

Andere culturen vind ik interessant, daarom wilde ik graag een uitwisselingsjaar maken. Ik heb voor Nederland gekozen, omdat ik het land speciaal vind en ik de taal graag wilde leren. Nederlands heb ik nooit gehad op school.

Voordat ik gekomen ben, heb ik een paar woordjes geleerd, maar meer niet. De eerste week was echt moeilijk voor mij. Ik kende niemand en snapte niet veel. Bij deze combinaties wilde ik gewoon naar huis naar mijn vrienden en familie. Maar gelukkig heb ik hier ook een nieuwe “familie”, die mij bij mijn eerste week steun gegeven hebt. Een paar dagen later, leerde ik aardige nieuwe vrienden leren kennen. En later kwamen nog twee andere uitwisselingsstudenten op mijn school. Wij werden snel vrienden, en wij hebben dezelfde situatie gehad. Nieuwe taal, geen vrienden en alles nieuw. Samen hebben wij veel dingen gedaan. Vele Nederlandse vrienden heb ik ook gevonden en ben blij dat ik ze elke dag in de school kan zien.

De school is voor nog steeds moeilijk. Hoewel mijn Nederlands van dag tot dag beter word. De eerste weken heb ik ook echt hoofdpijn gehad. Want ik probeerde alles te begrijpen, maar dit lukte mij niet. Maar na twee tot drie maanden heb ik mijn Nederlands echt verbeterd en kon ik mijn eerste toetsen meeschrijven. Het cijfer was misschien niet zo best, maar ik probeerde het. Met mijn school was ik een keer op werkweek op Engeland. Op deze reis heb ik nog meer mensen leren kennen. Bovendien was ik met de school ook nog op skireis in Oostenrijk. Deze reizen waren echt leuk, want je leert mensen op een andere manier kennen dan in de school.

In mijn vrije tijd speel ik volleybal en saxofoon in een orkest. Van het land heb ik heel veel gezien, Nederland is echt mooi en afwisselend. Modern Rotterdam, overvol Amsterdam, politiek Den Haag en de vakantie eilanden.

Met mijn organisatie Into Study Exchanges doe ik ook leuke dingen. Als voorbeeld waren wij in Amsterdam en Efteling en wij doen nog meer dingen. Binnenkort gaan wij naar Nijmegen en vieren we daar Koningsdag.

Met met mijn gastgezinheb ik ook al leuke dingen gedaan. Als voorbeeld zijn wij samen naar Den Haag gereden of waren in Duitsland op skireis. En binnenkort gaan wij naar Spanje op vakantie. In mijn familie voel ik mij zoals een dochter, want als ik problemen heb kan ik altijd met hen daarover praten.

Ik ben blij dat ik deze ervaring heb  en natuurlijk dat ik zoveel leuke mensen heb leren kennen. Ik hoop dat ik nog het contact met mijn vrienden en mijn gastfamilie kan behouden!

Auteur: exchange student Jana