Q&A: alles over het zijn van een gastgezin!

Maandag 26 april 2021
Blogs

Afgelopen weken hebben we bij into Study Exchanges meerdere vragen gekregen over het zijn van een gastgezin. Die hebben we nu allemaal verzameld en beantwoorden we graag. Lees snel verder!

  1. Wat houdt het in om gastgezin te zijn?

Het zijn van een gastgezin is een unieke ervaring! Je stelt je huis open voor een internationale student die voor 3, 5 of 10 maanden in Nederland verblijft. Tijdens zijn/haar verblijf gaat de student naar de lokale middelbare school. Hij/zij volgt net zoals anderen een sport of activiteit na schooltijd. In andere woorden de student ervaart het leven als een echte Nederlandse jongere. Het is daarom ook net als een eigen zoon of dochter in huis. Het is geen gast, maar onderdeel van het gezin.

  1. Moeten we als gezin Engels kunnen spreken?

Nee! De student komt naar Nederland om meer te leren over de Nederlandse cultuur. Daar hoort het spreken van de taal ook bij. De eerste weken zal het spreken van het Nederlands voor de student waarschijnlijk nog wat lastig zijn. Je kunt er dan zelf voor kiezen om Engels te spreken of via vertaalsites te werken en ouderwets te communiceren via handen en voeten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de student zo snel mogelijk Nederlands spreekt!

  1. Moet ik als gastgezin kinderen hebben?

Ook dat hoeft niet. Onze gastgezinnen bestaan uit allerlei verschillende samenstellingen. Iedereen kan zich daarom ook aanmelden om gastgezin te worden. Zolang jij de screening doorstaat en een Verklaring Omtrent Goed Gedrag kan aantonen, ben je geschikt als gastgezin.

  1. De student is andere regels gewend thuis: hoe ga ik hiermee om?

Jullie zijn nu het gezin van de student. Dit betekent dat de student ook jullie regels moet opvolgen thuis. We adviseren altijd om deze regels direct tijdens de eerste week te bespreken, zodat het voor iedereen helder is.

  1. Bij wie kan ik terecht als er problemen ontstaan?

Soms komt het voor dat er problemen ontstaan tussen jullie en de student. Geen zorgen! Mochten jullie er samen niet uitkomen om een oplossing te verzinnen, dan staan onze Local Representatives voor je klaar. Zij zijn de neutrale partij en zullen in overleg een goede oplossing bedenken.

  1.  Hoe werkt het als we op vakantie willen?

Sommige gastgezinnen besluiten tijdens het verblijf van de student om er even op uit te gaan. Vaak gaat de student mee. Soms komt het voor dat dit niet lukt. Er wordt dan een verblijf elders voor de student gezocht.  

  1. Wat doe ik als ik merk dat de student heimwee krijgt?

Het kan voorkomen dat de student naar zijn/haar eigen familie verlangd, waarbij heimwee kan optreden. Het beste is dan om de student ruimte te geven, maar ook afleiding te bieden. Dit kan door bijvoorbeeld een leuke activiteit te plannen.

  1. Wat voor extra kosten komen erbij kijken als ik een student in huis neem?

Onze gastgezinnen nemen vrijwillig een student in huis. Zij krijgen dus geen vergoeding. Het kan daarom voor wat extra kosten zorgen. Het is bijvoorbeeld de bedoeling dat de student 3 maaltijden per dag krijgt. Verder bepalen jullie zelf wat jullie de student nog extra willen bieden: een leuke activiteit, vakantie, toiletartikelen, uiteten, etc.

Zijn jullie na het lezen van alle antwoorden nieuwsgierig geworden naar het zijn van een gastgezin? Neem dan eens contact op met ons kantoor. Zij helpen jullie graag!

Deze website maakt gebruik van cookies.