Gastgezin

Ieder jaar ontvangen wij enthousiaste studenten die voor 3, 5 of 10 maanden naar een lokale middelbare school gaan. Deze studenten gaan in Nederland naar een reguliere middelbare school en maken deel uit van het dagelijks leven van het gastgezin. De studenten leren graag Nederlands en maken zich de gewoonten en gebruiken binnen een Nederlands gezin eigen. Andersom leert het gastgezin veel over het land waar de student vandaan komt; de taal, gebruiken, cultuur en misschien zelfs de gerechten.

Van onze gastgezinnen verwachten we dat ze liefdevol, open en begripvol zijn. Het maakt niet uit als je: zelf geen kinderen hebt, alleenstaande (ouder) bent, ouders met jonge of oudere kinderen, ouders zonder kinderen of ouders van wie de kinderen al het huis uit zijn of partners van hetzelfde geslacht. 

De studenten komen uit alle hoeken van de wereld en zijn tussen de 14-18 jaar. We verwelkomen vaak studenten uit bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland, Italië, Hongarije en nog veel meer natuurlijk! 

Tijdens deze periode staan jullie er ook zeker niet alleen voor. Wij zorgen voor ondersteuning en organiseren verschillende leuke dagen dat de uitwisselingsstudenten samen kunnen komen. Zo gaan we bijvoorbeeld ieder jaar naar Amsterdam en de Efteling!

Lijkt het jullie leuk om een buitenlandse student kennis te laten maken met de Nederlandse taal en cultuur én vinden jullie het leuk wat meer te leren over het land en gewoontes van een buitenlandse student? We vertellen jullie graag meer over de mogelijkheden.

Jullie zijn een gastgezin, dat betekent dus dat jullie geen hotel zijn. De uitwisselingsstudenten hebben dezelfde rechten en plichten als de andere gezinsleden. Nemen jullie een student in huis, dan hebben jullie de kans om het gezinsleven te verrijken, internationale ervaring op te doen en te delen.

Een geschikt gastgezin

Van onze gastgezinnen verwachten we dat ze hun huis en familie openstellen om de student te verwelkomen. Het hele gezin moet achter de beslissing staan om een uitwisselingsstudent in huis te nemen. Jullie zullen de tiener een slaapplaats moeten bieden en bereid zijn te zorgen voor deze student.

Jullie zullen merken dat een extra gezinslid dagelijks voor verrassingen zorgt. Ons schoolsysteem, eetgewoontes, kleding en veel meer alledaagse dingen zullen voor de uitwisselingsstudent in het begin erg bijzonder zijn. Voor de student is kennis van de Nederlandse taal vooraf niet nodig, al moedigen we de studenten aan om vooraf al te oefenen. into biedt alle studenten een cursus Nederlands aan in de buurt die studenten kunnen volgen (niet inbegrepen in het programma). Op financieel gebied vragen wij jullie om de student een dak boven het hoofd te bieden en drie maaltijden per dag beschikbaar te stellen. Alle andere kosten zijn voor de rekening van de student zelf. Zo zullen ze hun eigen kleding, verzorgingsartikelen en sportattributen moeten betalen. Ook extra kosten voor school, bijvoorbeeld excursies, geld voor kluisjes en ouderbijdrage, zijn allemaal kosten voor de student zelf. Zakgeld ontvangt hij of zij van de ouders in het thuisland.

Wat wordt er van ons verwacht?

Stel jezelf eens voor dat jullie eigen zoon of dochter een jaar naar het buitenland zou gaan. Wat verwachten jullie dan van het gastgezin ter plaatse? Een (tijdelijk) warm nieuw thuis, waar de student zich ook aan regels en plichten moet houden.

De uitwisselingsstudent wil Nederland graag leren kennen, dus stellen ze het op prijs als jullie ze iets van het land kunnen laten zien. Laat de student zien welke mogelijkheden er bij jullie in de buurt zijn om te sporten, muziek te maken of iets te doen dat hem of haar interesseert. Zo leren ze nieuwe mensen buiten school en het gezin kennen en leren ze hun omgeving goed kennen.

Staan jullie er alleen voor?

Natuurlijk niet! Naast hulp via kantoor heeft ieder gastgezin een Local Representative. Dit is iemand die vrijwillig in de buurt van jullie woont en tegerlijkertijd de contactpersoon voor zowel jullie als de student, als de school is. Hij/zij kan jullie ook helpen waarbij nodig en met onze Local Reps zullen jullie het hele jaar in contact blijven. Neem anders even kort kennis met onze Local Representatives

We hebben interesse, en nu?

Lijkt het jullie leuk om een buitenlandse student kennis te laten maken met de Nederlandse taal en cultuur én vinden jullie het leuk wat meer te leren over het land en gewoontes van een buitenlandse student?

Neem dan contact op met ons via het contactformulier of stuur een e-mail en download ons gratis informatiepakket onderaan deze pagina. 

Zelf een jaartje High School ervaren? 

Wij bieden ook High Schoolprogramma’s aan naar o.a. Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Zuid- Amerika en Europa. Kijk snel hier voor alle mogelijkheden! 

Deze website maakt gebruik van cookies.