Lisanne in Argentinië: lessen, Spaans, feestdagen en Maté

Woensdag 20 maart 2019
Blogs

Hallo allemaal! Mijn naam is Lisanne en ik ben op uitwisseling geweest in Argentinië. Een van de grootste verschillen tussen Argentinië en Nederland was mijn school. Op maandagochtend wordt om half 8 altijd eerst de Argentijnse vlag gehesen door 2 leerlingen van de school. Soms wordt ook nog het volkslied ingezet terwijl we allemaal naar de hijsende vlag kijken. De directrice wenst alle klassen een goede, leerzame week toe en dan begint mijn schoolweek op een Argentijnse High School...

Voor mij, was het in het begin wel even wennen op mijn school in Santa Fe. Het is totaal iets anders dan in Nederland. Elke morgen moet ik om kwart voor 7 de deur uit om de bus te nemen naar school in het centrum van de stad. De lessen op school in Argentinië beginnen rond half 8. Heel vroeg, maar we zijn ook weer veel vroeger uit dan in Nederland. Het leuke van alle kinderen in de bus is dat je precies kan zien op welke school ze zitten want iedereen in Argentinië heeft een school uniform. Elke school heeft zijn eigen kleur uniform en logo.

Op school aangekomen gaan we altijd meteen naar ons klaslokaal. Dan worden tafel verschoven en aan elkaar geschoven en nog eens verplaats als er weer iemand bij komt. Het ziet er altijd als een rommel uit in de klas en de opstelling van tafels is nooit hetzelfde. Dan beginnen de eerste lessen van de dag. De allereerste dagen op school waren lastig. Omdat ik geen Spaans kon snapte ik soms niet in welke les ik nu eigenlijk zat. Gelukkig hielpen mijn klasgenoten me enorm en bij lessen als wiskunde en scheikunde kon ik gewoon meteen meedoen. De cijfers op het schoolbord snapte ik beter dan de woorden. Na een paar weken gingen ook de andere vakken beter.

Tijdens de lessen gebruiken we altijd een map waarin we werken. Iedereen heeft een eigen map met lossen blaadjes om alles op te schrijven en alle vakken stop je gewoon in die ene map. Geen schriften en boeken zijn nodig. Alles wordt uit boeken gekopieerd en in de mappen gedaan, en dat is het enige wat je meeneemt naar school.
High School Argentinië Meer info over een tussenjaar in Argentinië?
Na elke 2 lesuren hebben we steeds pauze. We lopen dan rondjes door de school, praten met andere klassen, drinken maté of zijn naar de papierwinkel vlak bij school om dingen te kopiëren. Ook drinken we wel eens tijdens de lessen maté. Dat is Argentijnse thee en die wordt door de hele klas doorgegeven. Bij ons op school mocht alleen de bovenbouw dat in de klas drinken als de leraar ook mee mocht drinken.

Elke dag hebben we tot een uur of 1 les en enkele dagen zijn er ook nog in de middag keuzevakken die je kunt volgen. Ik had een keuze vak schilderen dat ik op donderdag middag deed.
Als je in de middag les hebt kun je op school blijven eten. Tafeltjes worden dan vanuit de lokalen naar de binnenpleinen gesleept zodat iedereen met elkaar in de zon samen kan eten.

Een schoolweek in Argentinië is geen normale schoolweek als er niet ook nog een feestdag of een speciale dag tussen door is. Op school wordt dit ook altijd gevierd met optredens, taartenbak wedstrijden, het zingen van het volkslied, het versieren van de klas of soms gewoon ineens een vrije dag. Er was altijd we een reden ergens weer bedacht om in ieder geval een paar lessen per week iets totaal anders te doen dan waar die les eigenlijk voor bedoelt was. Ik heb een geweldig jaar gehad! 
 

Auteur: Into deelnemer Lisanne

Dit vind je misschien ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies.