Mijn tussenjaar in Zweden; bijzondere Zweedse gewoontes

Maandag 03 december 2018
Blogs

Hoi, ik ben Pim, ik ben 17 jaar oud en op dit moment leef ik al voor bijna 3 maanden in Zweden! Het is al een geweldige tijd geweest en ik geniet echt volop. Ik ben in deze drie maanden wel wat gekke en bijzondere gewoontes tegen gekomen...

Het meest bijzondere is denk ik het lunchen. In Nederland bestaat een normale lunch vaker uit niet meer als een lekker bammetje met kaas of een gebakken eitje, maar hier in Zweden doen ze dat toch echt heel anders. Een lunch hier moet je zien als een volledige maaltijd. Dus je gaat naar school en rond lunchtijd ga je naar de kantine, krijg je een bord en staat er een heel buffet voor je klaar. Je kan zoveel opscheppen als je wilt en het is allemaal gratis. Hoe gaaf is dat? Nu zul je je vast afvragen wat eten deze mensen dan als avondeten... De meeste mensen eten gewoon nog een warme maaltijd. Sinds ik hier in Zweden ben heb ik pas één boterham met kaas op! Terwijl een boterham met kaas vaak mijn ontbijt en lunch was.

Wat ook bijzonder was voor mij was dat het een onuitgesproken regel is dat je je schoenen uit moet doen als je ergens naar binnen gaat. Op het begin vond ik dit erg apart omdat wij dat thuis eigenlijk niet echt doen. Maar ik ben toch wel erg naar deze regel gaan groeien. Ik voel me nu ook echt super ongemakkelijk als ik ergens binnen sta met mijn schoenen aan.

Verder hebben de scholen hier geen bel of iets en de lessen hebben verschillende lengtes. Sommige lessen duren 50 minuten en sommige duren bijna 2 uur. Je moet dus altijd je rooster bij de hand hebben om te weten wanneer je naar de volgende klas moet. En zoals ik al zei, de lunches zijn gratis en op mijn school zijn er allemaal extra dingen die je kan doen. Op dit moment heb ik trompetles (nog nooit gedaan), circustraining (supergaaf) en ik doe aan ballsports; dat is 2,5 uur les in verschillende balsporten. En dit is allemaal gratis door de school geregeld. Bij de gymlessen doen we veel meer sport als dat ik in afgelopen 5 jaar op mijn middelbare school gedaan heb. We gaan bijvoorbeeld skieën, schaatsen, waterpolo, lacross en orientering (met een kompas en kaart je weg proberen te vinden in een bos). Zo gaaf allemaal!!

High School Zweden? Meer info over een tussenjaar in Zweden?

De Zweedse mensen hebben ook nog een aparte gewoonte, ‘Ficka’ genoemd. Het is eigenlijk gewoon koffie met een zoet gebakje. Ficka kan altijd na het avondeten, na lunch zelfs na het ontbijt. Het is eigenlijk gewoon een goed excuus voor iets lekker.

Zweden is echt een super gaaf land met de mooiste natuur die ik ooit gezien heb, het is lekker koud en de taal klinkt super grappig. Zweden is echt een aanrader voor een tussenjaar naar het buitenland.


Auteur: Into-deelnemer Pim

Dit vind je misschien ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies.