Robin in Spanje: Sevilla, mijn High School, de feesten, mijn gastgezin

Maandag 01 april 2019
Blogs

Hoi, mijn naam is Robin en ik ben voor een schooljaar op exchange naar Spanje geweest. Ik had besloten om na mijn HAVO een tussenjaar te nemen en ben toen bij Into Study Exchanges terecht gekomen. Het leek me ontzettend leuk om een nieuwe taal te leren en ben zo uitgekomen in Spanje. Ik heb een jaar in Sevilla gewoond bij een gastgezin met twee broers.

Sevilla is naar mening nog steeds een beetje traditioneel Spaans vergeleken met andere plekken en dat vond ik heel leuk om mee te maken. In het begin was het natuurlijk lastig om de taal niet te spreken, vooral op school (en door het zuidelijke accent). Mensen waren wel onwijs aardig en behulpzaam en binnen drie maanden sprak ik zo goed als vloeiend Spaans.

Het schoolsysteem in Spanje is niet heel verschillend van dat van Nederland, alleen hebben ze geen niveaus. De niveaus verschillen per vak en er wordt, net zoals hier, een vakkenpakket gekozen. Persoonlijk vond ik vakken zoals geschiedenis en economie vergelijkbaar met het Havo-niveau in Nederland, maar wiskunde lag wat hoger en M&O bijvoorbeeld lager.

Nieuwsbrief ontvangen? Wil jij niks meer missen? Schrijf je dan nu in op onze maandelijkse nieuwsbrief!

In het begin is het moeilijk om mee te doen in de lessen en om de eerste toetsen te maken, maar door veel te luisteren en op te zoeken, gaat het een stuk sneller. Een ander vak waar ik onwijs moest wennen was gym. Iedereen komt in gymkleding naar school, omdat er geen kleedkamers waren, en de gymlessen werden anders ingedeeld. Er werden minder vaak sporten zoals hockey of volleybal gespeeld (zoals in Nederland), maar meer gekeken naar de gezondheid van het lichaam, bijvoorbeeld door de hartslag te meten tijdens rennen of lenigheid testen. Dat was even wennen, maar ook heel interessant om te doen.

School in Spanje begon meestal elke dag rond 8 uur en dan waren we rond 3 uur klaar. Tussenin kregen we een korte pauze van ongeveer 30 minuten, want lunchen deed je thuis na school (warm eten met de familie) waarna de siësta kwam (die mis ik nog steeds). Het aanpassen aan het ritme in Spanje qua indeling van de dag was voor mij vrij makkelijk. Later lunchen en laat avondeten werd al snel routine.

Het eten in Spanje was ook even wennen, omdat wij in Nederland gewend zijn brood te eten als lunch en eventueel bij het ontbijt. In Spanje krijg je iedere keer hele maaltijden, soms zelfs twee verschillende gerechten. De porties waren groot en zelfs mijn kleine “broertje” van 12 at bijna het dubbele van wat ik at.

De ervaring om in een Spaans gezin te wonen was geweldig. Ik vond het heerlijk om zo in het gezin opgenomen te worden als een eigen dochter. Ook tantes, ooms, opa en oma waren allemaal ontzettend aardig en open. Aanpassen aan een andere familie is een stuk gemakkelijker als je je ook voelt als familie.

Naast school en familie zijn er ook andere ervaringen die ik heb opgedaan zoals feestdagen in Spanje en Spaanse tradities. Ik vond het bijvoorbeeld heel leuk om de traditie van druiven eten voor geluk in het nieuwjaar mee te maken en hoe uitgebreid en netjes iedereen zich aankleed voor speciale dagen. Een van de grootste feesten in Sevilla is Feria de Abril. Eerst vieren ze Semana Santa, dat valt altijd een week voor Pasen, waarin er gigantische optochten door de stad lopen. Mannen tillen zware, een soort van plateaus met daarop de heilige versierd met allerlei decoratie. Degenen die niet onder de plateaus lopen, dragen een pak in een bepaalde kleur behorend bij een heilige, met een puntmuts die ook het gezicht bedekt. Het is een religieuze traditie en normaal lopen mensen mee als ze ergens voor boeten.

High School Spanje? Meer info over een tussenjaar in Spanje?

Twee weken na Semana Santa begint la Feria. Er zijn in meerdere steden en dorpjes een Feria, maar die van Sevilla wordt gezien als de grootste en uitbundigste. Het is een feest waarop dames flamenco jurken dragen en “sevillanas” dansen. Ikzelf heb de dans ook geleerd en heb de jurk gekocht. De Feria duurt een week lang en mensen leven er het hele jaar naartoe.
Het is die tijd van het jaar ook ontzettend druk in de stad. Mensen van alle plekken komen naar de Feria. Ook om de stierengevechten te kijken, aangezien bijna alle top “toreros” naar de stad komen. Het liefste zou ikzelf ook elk jaar terug willen, want de sfeer is gezellig en het is typisch Spaans. Ook voor de mensen die niet in Sevilla zouden verblijven; het is zeker een aanrader om zo’n leuk tripje te doen en de Feria te bekijken.

Al met al heb ik een topjaar in Spanje gehad. Ik heb mogen genieten van het lekkere weer, veel nieuwe vrienden gemaakt en hele mooie taal geleerd en een nieuwe familie erbij gekregen. Ik zou het zo weer doen.

Auteur: Into deelnemer Robin van de Wal

Deze website maakt gebruik van cookies.