Vrienden maken in het buitenland, hoe dan?

Donderdag 26 oktober 2017
Blogs

Jouw High School avontuur is begonnen! Je hebt ondertussen waarschijnlijk al aardig je draai gevonden in je gastgezin en op je nieuwe school in het buitenland. Het zou natuurlijk erg leuk zijn om nieuwe vrienden te maken, mensen die er voor je zijn als je ze nodig hebt en waar je ongetwijfeld terug in Nederland nog lang contact mee gaat houden. Maar ja… dat klinkt simpel, vrienden maken, en uit ervaring weten we dat niet altijd vanzelf gaat. Hieronder een aantal tips van oud Into deelnemers!

Sta open voor nieuwe mensen
Klinkt lekker simpel, maar je moet er wel voor openstaan om nieuwe mensen te ontmoeten. Stel vragen aan je leeftijdsgenoten in je klas of op school. Zoek uit waar ze zich mee bezighouden en toon interesse. Ga na school niet op je kamer hangen maar ga erop uit. Naar het lokale winkelcentrum, sportclub of een wandeling in je buurt. Als jij interesse toont in mensen zul je zien dat zij die interesse waarderen, grote kans dat ze je vragen terug gaan stellen.

Word lid van een (sport) club of vereniging
Ga op zoek naar een leuke sport of andere activiteit bij jou in de buurt. Je school, je gastouder of je local rep kunnen je hier vast mee helpen. Grote kans dat je via deze club mensen ontmoet waar je in ieder geval één gezamenlijke interesse mee hebt. En hopelijk nog meer dan dat!

Houd een presentatie in je klas of op school
Zeker buiten Europa kennen veel van je klas-en schoolgenoten jouw land niet of nauwelijks. Hoe gaaf is het dan om ze wat meer te vertellen over jouw kleine maar mooie land? In overleg met je leraar en/of decaan mag je vast een presentatie geven in je klas. Helemaal mooi als je ze kan trakteren op een echte Nederlands product zoals pepernoten, speculaasjes of dropjes?

Neem volop deel aan schoolactiviteiten of activiteiten die in je dorp georganiseerd worden.
Homecoming? Wedstrijd? Schooldans? Feestje? Activiteiten van de kerk? Ga erheen, doe mee waar mogelijk. Zeker in het begin van je uitwisseling. Er zijn vast veel van je schoolgenoten die er ook heengaan.

Gebruik een bekend netwerk
Heb je een gastzusje-of broertje? Of een leuk buurmeisje-of jongen? Laat hun jou introduceren bij hun vrienden en bekenden. Vraag of je mee mag naar een feestje, bioscoopbezoek of iets anders. En ga daar dan ook vooral een gesprek met andere mensen aan, even spannend in het begin maar als je eenmaal contact hebt komt het vast goed!

Biedt je hulp aan
Ga in je woonomgeving eens langs bij buren of andere mensen, wellicht kunnen ze nog een oppas gebruiken, of iemand die het gras af en toe maait? Mooi een zakcentje erbij en je leert meteen iemand kennen!

Auteur: Tahnee, manager Into Study Exchanges

Reactie van oud into deelnemer Julia:

“Ik zou wel wat tips willen geven, aangezien ik hetzelfde mee heb gemaakt!

Het is natuurlijk super erg wennen, de mensen van je school (en sportteam) hebben een andere cultuur, spreken een andere taal en hebben allemaal al hun eigen vrienden. Daarnaast ben jij ook anders voor hun. En dat is belangrijk om te onthouden, als mensen misschien niet zo erg op je afkomen als je had gehoopt kan dit liggen aan het feit dat hun het ook spannend vinden.

Probeer zoveel mogelijk mensen waar je lessen of sport mee hebt te begroeten, en vraag mensen of ze misschien een keer wat willen doen na school, ook al is dit misschien spannend. En onthoud dat als iemand misschien in eerste instantie niet je 'type' lijkt om als vriend te hebben, geef iedereen een kans. Want ten eerste is het beter om vrienden te hebben die niet helemaal je type zijn dan helemaal géén vrienden. En ten tweede, kun je via die vrienden weer andere mensen ontmoeten die misschien wel je type zijn. Dit klinkt misschien egoïstisch, maar het hoeft ook niet te betekenen dat je de andere laat vallen.

En geef ook alles de tijd. In je woonplaats in Nederland ken je misschien iedereen al sinds de basisschool of eerste klas, en die vriendschappen hadden ook wat tijd nodig in het begin om te groeien. Ik had pas denk ik rond nieuw jaar dat ik me echt vertrouwd voelde bij een groepje vriendinnen!”

 

Deze website maakt gebruik van cookies.