Wat ligt er tijdens mijn uitwisseling op mijn bord?
Blogs
Het moment dat je naar het buitenland gaat, kun je wel dag zeggen tegen de Hollandse kost. Je zult te maken krijgen met allerlei nieuwe smaken en gerechten van het land waar je op dat moment bent. In deze blog geven we een paar voorbeelden van wat voor eten je kunt verwachten in verschillende landen en een paar tips hoe je het beste met ‘gekke’ gerechten kunt omgaan.
Neem een hapje van een BeaverTail in Canada
Huh, wat? Een staart van een bever? Yes! De BeaverTail is niet helemaal wat je in eerste instantie denkt dat het is. Het is namelijk een gefrituurd deeggebakje dat belegd is met zoetigheden, zoals slagroom, banaan, kaneelsuiker en chocolade. Ook worden er hartige variaties gemaakt, zoals met hotdogs. Klinkt achteraf niet slecht, toch?
Een zondagse traditie in Engeland
Sunday roast is een heerlijke Engelse traditie waarbij op zondag uitgebreid wordt getafeld met geroosterd vlees. Een klassieke sunday roast bestaat uit een groot stuk gebraden vlees gepaard met aardappelen, groenten, yorkshire puddig en een goede dikke jus. Voorheen werd de roast altijd rond lunchtijd gegeten, maar in de loop der jaren is het tijdstip steeds een beetje opgeschoven en kan het ook gewoon als avondeten.
De lekkerste koekjes vind je in Argentinië
Koningin Máxima is er dol op: alfajores! Een alfajor bestaat uit twee ronde delen deeg met ertussen een zoete vulling zoals dulce de leche of jam. Het geheel is vaak ook nog bedekt met een laagje chocolade. Er bestaan heel veel soorten alfajores die per regio verschillen. Een goed excuus voor een rondreis door het land om alles te proeven!
Hét nationale symbool voor de Spaanse keuken
Paella is voor iedere Spanjaard heilig! Het gerecht wordt al gemaakt sinds de achtste eeuw en komt oorspronkelijk uit Valencia. Het is een rijsgerecht aangevuld met verschillende ingrediënten zoals zeevruchten, kip, konijn en groente. Waar de paella precies vandaan komt is nog altijd een raadsel. De meesten denken dat de paella voortkomt uit de kliekjes van vorige dagen die samen worden gevoegd in een pan.
Zoals je hebt gelezen, krijg je in het buitenland hele andere gerechten voorgeschoteld dan in Nederland. De een lekkerder dan de ander, maar wat doe je als je echt geen flauw idee hebt wat er op je bord ligt en het er ook niet zo smakelijk uitziet?
Tip 1: Proef altijd! Als je het niet geproefd hebt, dan weet je het nooit. Misschien blijkt het wel heel lekker te zijn en heb je je lievelingsgerecht gevonden. Het is ook respectvol naar je gastgezin of vrienden toe om toch even te proeven.
Tip 2: Als je na het proeven het echt niet lust, geef het dan op een eerlijke en tegelijk respectvolle manier aan. Houd rekening met degene die er misschien wel uren voor in de keuken heeft gestaan of überhaupt de hele cultuur.
Wat zou jij wel willen proeven in het buitenland?