Polen: een veelzijdig land met bijzondere cultuur

Bergen & bossen, Stranden, Rijk familieleven 5 of 10 mnd. 14-18 jaar

Kies je voor Polen, dan kies je voor een uitwisseling in een veelzijdig land. Bergen, vlaktes, stranden, kanalen, kastelen, ski- en kuuroorden maken Polen tot een afwisselende bestemming.

Net als in andere landen in Europa is Polen een samensmelting van west- en oost Europese tradities en gewoontes. Het merendeel van de Polen woont in grote steden, waarvan de hoofdstad Warschau de grootste is met 1,7 miljoen inwoners. Het Pools is een Slavische taal maar Engels en Duits zijn de meest voorkomende talen die gesproken worden.

De Polen zijn erg gastvrije en behulpzame mensen met een warm hart, die veel waarde hechten aan hun familie. Persoonlijke en nationale trots zijn erg belangrijk. De Polen houden erg van lezen en zijn geïnteresseerd in kunst. De Poolse keuken varieert van eenvoudig tot culinair, voor iedereen is er wat wils. Het eten is erg voedzaam, de porties zijn groot en bestaan uit veel vlees en groenten.

High School in Polen

Poolse jongeren zitten tussen de 12 en 13 jaar op school, inclusief de basisschool. De laatste 3 jaar hiervan zijn het 'gymnasium'. Aan het eind hiervan wordt er een examen (egzamin dojrzałości) gemaakt, waarna de studenten, als ze slagen, hun diploma (świadectwo dojrzałości) krijgen.

De lessen beginnen om half 9 's ochtends en eindigen tussen 13 en 15 uur 's middags. De lessen duren 45 minuten en tussen de lessen is er 5 tot 10 minuten pauze. De lunchpauze duurt een half uur. Privé scholen zijn iets anders dan de openbare scholen, die hebben een uur lunchpauze en liggen veelal in de grote steden.

Voetbal, skiën, paardrijden, tennis, (ijs)hockey en volleybal zijn veel voorkomende sporten in Polen. Er zijn ook veel andere bezienswaardigheden en steden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Warschau, Krakau en Wroclaw zijn bijzondere steden om gezien te hebben.

Een bezoek aan het bekende concentratiekamp Auschwitz mag eigenlijk ook niet ontbreken als je in Polen bent. En nog een typisch Pools weetje: werkelijk alles brengt er geluk en Polen geloven hier ook heel erg in. Van geluksboompjes tot geluksmuntjes, gelukspoppetjes en meer. Ontwijk vooral die zwarte kat, loop écht nooit onder de ladder door en vergeet je hoefijzer niet!

Deelnemers die naar Polen gaan starten met een 5-daagse oriëntatie. Je gaat diverse steden en bezienswaardigheden in Polen bezoeken en je hebt de kans alvast de eerste vriendschappen met mede uitwisselingsstudenten te sluiten.

In Polen bieden we diverse programma's aan om uit te kiezen. Bij alle programma's word je begeleid door een lokale coördinator en geplaatst bij een gastgezin. Ga je een volledig schooljaar weg of liever korter? Het kan allemaal bij Into! Zie aan de rechter kant alle mogelijkheden.