Je gastgezin in het buitenland

Een goed gastgezin is een belangrijk onderdeel van een geslaagde uitwisseling. Gastgezinnen zijn trots op hun land en willen jou graag meer laten zien van hun land, hun cultuur en nog veel meer! Er zijn gastgezinnen die al eerder een uitwisselingsstudent in huis hebben genomen, maar ook gezinnen die dit voor het eerst doen.
 

Bestaat het ideale gastgezin?
Natuurlijk bestaat dat! Als je met onze oud-studenten spreekt, zal je horen dat dat bestaat, maar dat dit natuurlijk wel subjectief is. Misschien droom je van een gastgezin met broers of zussen van ongeveer dezelfde leeftijd die naar dezelfde school gaan. Of denk jij aan een gezin zonder kinderen, maar met heel veel huisdieren? Onze partners doen hun best om een passend gezin voor jou te zoeken. 


Het belangrijkste is dat het gastgezin bij je past, ongeacht de samenstelling.

Het ideale gastgezin is een gezin dat jou begrijpt en waar jij je op je gemak voelt. Hartelijkheid en gastvrijheid in je gastland openen de deur naar een tweede thuis.

Waar wonen de gezinnen?
Dit hangt erg af van de door jou gekozen bestemming. De meeste gastgezinnen wonen in voorsteden, kleine steden of landelijke gebieden. Dit is ook leuker omdat je in een kleine gemeenschap sneller aansluiting vindt.

De gastgezinnen zijn erg geïnteresseerd en willen graag hun levensgewoonten met je delen. In kleinere landen zoals Ierland en Schotland word je vaak dichter bij grotere steden geplaatst. In grote landen liggen de grote steden vaak ver uit elkaar. In Amerika is de kans dus erg klein dat je in de buurt van een grote stad wordt geplaatst. Bij sommige bestemmingen kun je een regio-, staats- of schoolvoorkeur aangeven. Dan kun je zelf kiezen wat bij jou past. 

De goede instelling
Jouw houding ten opzichte van het gastgezin is een belangrijke basis voor je uitwisselingsprogramma. Om de plaatsing bij het gezin te laten slagen wordt veel openheid, nieuwsgierigheid en aanpassingsvermogen van je verwacht. Het gezin zal je niet als gast behandelen, maar als nieuw familielid opnemen. 

Uitwisselingsstudenten zijn vaak bang dat het gastgezin niet aan de verwachtingen voldoet. Maar ook de gastgezinnen hopen natuurlijk dat jij je aanpast aan hun manier van leven, dat je je goed voelt bij hen en een ontzettend leuke tijd tegemoet gaat. Dat betekent dus dat beide kanten zich verheugen en dat beide kanten hun bedenkingen hebben. 

Motivatie van de gastgezinnen
De gastgezinnen geven zich op vanuit idealistische overwegingen. Ze zijn trots op hun eigen land en willen graag hun eigen manier van leven aan anderen laten zien.

Dat is de reden dat ze hun deuren open zetten en een uitwisselingsstudent in hun leven opnemen. In enkele landen waaronder Nieuw-Zeeland, Canada, Engeland en Spanje is een financiële tegemoetkoming gebruikelijk. 

Screening gastgezinnen
Gastgezinnen die een student in huis willen nemen moeten zich ook aanmelden. De gezinnen vullen formulieren in, worden bezocht door onze partners en er worden referenties opgevraagd. In sommige landen, waaronder Amerika en Australië, is het gebruikelijk dat er een bewijs van goed gedrag wordt gevraagd van alle volwassen gezinsleden. 

Pas als het gastgezin deze uitvoerige screening heeft doorlopen, mogen zij een uitwisselingsstudent in huis nemen. De gastgezinnen worden onafhankelijk van hun huidskleur, religie of beroep uitgekozen.

Hulp nodig in je gastgezin
Bij vragen of problemen is je eerste contactpunt je gastgezin of je lokale coördinator. Zij kennen het gezin, de school en de omgeving het beste en zijn er om je te helpen. 

Onze partnerorganisatie is er ook om jou te helpen. Zij hebben direct contact met into. Bovendien ontvang je een 24-uurs noodnummer van onze partner dat je in geval van dringende nood kunt bellen. 

Deze website maakt gebruik van cookies.