Veel gestelde vragen

Hieronder vindt je een overzicht van veelgestelde vragen aan into.
Of ga meteen naar: 

Nieuwsbrief ontvangen? Wil jij niks meer missen? Schrijf je dan nu in op onze maandelijkse nieuwsbrief!

Algemeen

Wat zijn de verschillen tussen into en andere organisaties?

Ervaring & persoonlijk contact! Onze organisatie (non-profit) heeft al ruim 40 jaar ervaring; alle into medewerkers zijn zelf uitwisselingsstudent geweest. Zij kunnen je goed adviseren en voorbereiden en zijn er altijd om je te helpen. Door onze jarenlange samenwerking met de partnerorganisaties in het buitenland hebben we met hen een zeer stabiele en vertrouwde relatie opgebouwd. Wij zijn een kleine organisatie en weten op kantoor wie je bent. Ook je ouders vergeten we niet!

Wat is de beste tijd om een jaar naar het buitenland te gaan?

Veel van onze studenten zijn klaar met hun examens en gaan voor de start van hun vervolgopleiding met ons mee.

Een tussenjaar op je middelbare school behoort ook tot de mogelijkheden. Zolang je tussen de 14 en 18,5 jaar oud bent kun je je aanmelden voor onze programma's.

Hoe lang zal ik weggaan?

Wat jij wilt! Bij de meeste bestemmingen kun je kiezen voor een volledig schooljaar, een half schooljaar of korter. We hebben ook een Short Stay programma. Je kunt dan een aantal weken naar verschillende bestemmingen om de cultuur te ervaren!

Verlies ik geen jaar als ik naar het buitenland ga?

Een jaar in het buitenland is geen ‘verloren’ jaar. Het is juist een jaar waarin je erg veel leert. Je wordt volwassen, krijgt meer zelfvertrouwen, doet kennis van de wereld op, je leert om te gaan met andere mensen, talen en culturen. Maar bovenal leer je erg veel over jezelf. Dit kan in de toekomst invloed hebben op je carrière. Indien je een tussenjaar op de huidige school wilt, is het wel belangrijk om op school te informeren of het mogelijk is om weer in te stromen of dat je een jaar moet herhalen.

Terug naar boven

Je High School

In welke klas word ik geplaatst in het buitenland?

Dit wordt besloten door het schoolhoofd van de betreffende High School in het gastland. Meestal wordt je in het laatste of één na laatste jaar geplaatst.

Kan ik afstuderen met een High School diploma?

Een High School diploma is geen vast onderdeel van ons uitwisselingsprogramma. Het komt wel eens voor dat een student een diploma kan halen, maar alleen als je in de examenklas wordt geplaatst en zelfs dan beslist het schoolhoofd hierover.

Krijg ik school punten of toetsen tijdens het programma?

Dit verschilt van school tot school. into heeft hier geen invloed op. Vele scholen hebben normale toetsen. Voor deze toetsen moet je voldoendes halen.

Hoe groot gaat mijn school zijn?

We werken met scholen met verschillende groottes, wisselend van 50 tot wel 3000 studenten.

Als eerste word er naar een gastgezin gezocht. Zodra we een gastgezin voor je hebben gevonden, word je ingeschreven bij een lokale middelbare school. Het belangrijkste is dat het een goede school is.

Zijn er andere uitwisselingsstudenten bij mij op school?

Meestal wel. Scholen nemen verschillende uitwisselingsstudenten aan en het ligt aan de grootte van de school hoeveel dat er precies zijn. Als er andere uitwisselingsstudenten zijn dan zullen zij ook van andere nationaliteiten zijn. Wij staan alleen toe om maximaal 3% van onze studenten naar dezelfde school te sturen, bijvoorbeeld een school met 300 studenten krijgt maximaal 3 studenten van into. Helaas is er een risico dat sommige organisaties geen limiet hebben en zij plaatsen dan zoveel mogelijk studenten.

Welke vakken kan ik volgen?

De vakken die je in het buitenland kunt kiezen zijn er meestal veel meer dan in Nederland. De normale vakken zoals wiskunde, natuurkunde, kunst en talen worden aangeboden net als andere vakken zoals journalistiek, astronomie, autotechniek en informatica. En niet te vergeten de ruime keuze uit diverse sporten.

Ik spreek niet de taal van het land waar ik heen zou willen, wat nu?

Dat is erg afhankelijk van het land. In veel landen is Engels een veelgesproken taal en redden onze studenten zich prima. Echter in bepaalde landen zoals Zweden en Argentinië is enige voorkennis wel handig. Een goede voorbereiding is belangrijk en we adviseren je een (online) taalcursus bij te wonen voordat je vertrekt zodat je sneller vooruitgang zult boeken. Je kunt ook in contact komen met onze oud-deelnemers voor wat tips over de taal.

Mag ik in Amerika meedoen met de Graduation ceremonie?

Een veelgestelde vraag! Dit is iets wat de betreffende High School zelf mag bepalen. In de meeste gevallen krijg je hier toestemming voor, het beste is om dit zelf even na te gaan als je er bent.

Terug naar boven

Het gastgezin

Wat zijn de criteria voor het kiezen van een gastgezin?

Er zijn strenge criteria in alle landen voor gastgezinnen die een student willen hosten, vooral in de Verenigde Staten. Alle gezinsleden van 18 jaar en ouder krijgen een zogenaamde 'Criminal Background'. Het huis moet schoon zijn en een gezonde omgeving is cruciaal. Het is belangrijk om te weten waarom het gastgezin een uitwisselingsstudent in huis wil hebben. Gastgezinnen worden op diverse vlakken gescreend door de partnerorganisatie. 

Hoe kiest de partnerorganisatie de gastgezinnen?

De partners van into hebbben een groot netwerk van Local Representatives (lokale vertegenwoordigers) of coördinatoren. Zij bezoeken de gastgezinnen die zij door netwerken hebben gevonden. Controle moet worden uitgevoerd bij elke persoon die ouder is dan 18 en het huis moet een gezonde omgeving hebben. De studenten moeten misschien een kamer delen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het gezin bekijkt het profiel van de studenten en zo kiezen ze een student waarvan zij denken dat deze goed in het gezin past. Het gastgezin tekent de papieren als ze akkoord gaan met de regels van het programma.

Waarom willen de gezinnen een uitwisselingsstudent hosten?

Elk gezin heeft zijn eigen reden. Sommige gezinnen hebben misschien kinderen die nooit de kans hebben gehad om te reizen en door een uitwisselingsstudent in huis te halen brengen ze een andere cultuur in huis.

Anderen hebben misschien een bewondering of zijn nieuwsgierig naar een bepaald land. Bovenal zijn ze trots op hun eigen land en willen ze graag hun cultuur met jou delen!

Wanneer ontvang ik informatie van mijn gastgezin?

Er is geen tijd ingesteld aan wanneer iemand wordt geplaatst. Het kan vroeg in het jaar zijn of soms pas laat in augustus. In elk geval wordt je geïnformeerd door jouw into kantoor op dezelfde dag dat de plaatsingsinformatie aankomt op het kantoor. 

Moet ik met mijn gastgezin naar de kerk?

Als jouw gastgezin naar de kerk gaat, dan wordt er soms verwacht dat jij met hen meegaat, in ieder geval in het begin. Dit kan niet vergeleken worden met de kerkdiensten in Nederland. Vele evenementen, excursies en sporten worden door de lokale kerken van vele religies georganiseerd. Onze studenten hebben over het algemeen veel positieve ervaringen met het sociale leven binnen de kerk.

Kan ik veranderen van gastgezin als er een probleem is?

Ongeacht hoe goed onze partnerorganisatie haar best doet, er kunnen altijd problemen ontstaan. Er ontstaan soms kleine problemen, net zoals thuis in je eigen gezin. Het kan ook zo zijn dat je tijd nodig hebt om je aan te passen aan de manier waarop je gastgezin leeft. Er wordt van je verwacht dat je actief meedoet in het gezin en werkt aan het ontwikkelen van een goede relatie met je gastgezin. Er wordt van je verwacht dat je meehelpt met het oplossen van problemen die wellicht kunnen ontstaan. Als dat niet lukt, dan bel je de lokale vertegenwoordiger voor hulp. Het belangrijkste is om eerlijk te zijn en dingen te bespreken. Als er echt geen klik is tussen jou en je gastgezin, dan is er vaak de mogelijkheid om van gastgezin te veranderen.

Kan ik een gastgezin op voorhand weigeren?

Voor vertrek kun je een gastgezin niet afwijzen. Onze ervaring leert dat je een gezin pas echt leert kennen wanneer je daadwerkelijk bij ze woont. Zo voorkom je dat je te snel een verkeerd oordeel velt over mensen die je nog helemaal niet kent. Het gastgezin stelt haar huis en leven voor je open en geeft je de kans om op uitwisseling te gaan, dus geef het gezin ook een kans. Ga met een open blik het avontuur aan!

Krijg ik mijn eigen slaapkamer?

Meestal krijg jij je eigen kamer. Wees echter voorbereid dat je een kamer kunt krijgen die veel kleiner is dan wat je thuis gewend bent. In een enkel geval moet je een kamer delen met je gastbroer/zus of een andere uitwisselingsstudent.

Moet ik meehelpen in het huishouden?

Als een uitwisselingsstudent ben je onderdeel van de familie. Dit betekent dat je dezelfde dingen moet doen als je gastbroer/zus zoals de auto wassen, het gras maaien en afwassen. En je zult je slaapkamer zeker school en netjes moeten houden.

Terug naar boven

Je aanmelding

Wat zijn de criteria om geaccepteerd te worden in een uitwisselingsprogramma?

Je moet tussen de 14 en 18,5 jaar oud zijn. Je moet er gemiddeld goed voorstaan op je rapport. Je mag geen onvoldoende staan in de hoofdvakken zoals wiskunde en vooral voor de taal van je toekomstige gastland. De hoofdcriteria voor ons zijn je persoonlijkheid, motivatie en openheid voor andere culturen en jouw bereidwilligheid om de regels van het programma te accepteren en je aan te passen.

Moet ik een hele goede student zijn om geaccepteerd te worden in het programma?

Wij vinden dat gemiddelde cijfers goed genoeg zijn als je erg gemotiveerd bent. Aanpassen aan een ander leven en het oplossen van problemen worden opgelost door flexibiliteit en openheid van geest, niet door schoolcijfers.

Hoe kan ik me inschrijven?

Op onze website (Aanmelden) kun je jezelf aanmelden voor een vrijblijvende kennismaking. Na het verzenden van dit formulier nemen we zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak te maken. 

Kan ik een regio in een land kiezen?

Bij een aantal bestemmingen kun je een voorkeur aangeven wat betreft de regio (meestal tegen een kleine betaling). In een aantal landen bieden we zogenaamde 'Select' programma's aan waar je een specifieke stad of school kunt kiezen. Kijk voor meer informatie bij de bestemmingen.    

Terug naar boven

Kosten

Welke andere kosten, behalve de prijs van het programma, zal ik hebben?

Denk onder andere aan kosten van het visum, zakgeld, excursies die worden aangeboden door school of partnerorganisatie, mogelijke kosten voor schooluniformen en boeken, afhankelijk van het land of school die jij gaat bijwonen. Kijk voor een volledig overzicht bij onze Algemene Voorwaarden.

Hoeveel zakgeld zal ik nodig hebben?

Je moet uitgaan van €200/250,- per maand. Hiervan betaal je al je persoonlijke kosten zoals hygiëne/cosmetica, bioscoop, uit eten, sport activiteiten, club lidmaatschap, hobby’s en excursies waar je aan deelneemt. Ook betaal je zelf je lunch op schooldagen.

Terug naar boven

Vlucht

Wanneer weet ik de vertrekdata van mijn vlucht?

Op het moment dat we je plaatsing binnen krijgen, gaan we je vlucht boeken en zul je de vluchtdetails snel ontvangen. 

Reis ik alleen of met een groep?

Dat is erg afhankelijk van wanneer je programma gaat starten of je een Welcome Camp bezoek en dergelijke. Indien mogelijk boeken we de vluchten met andere Into deelnemers.

Terug naar boven

Welcome Camp

Wanneer beginnen de Welcome Camps?

We hebben een serie kampen en je zult in een kamp geplaatst worden dat begint op ongeveer 12 tot 5 dagen voordat je school begint. We weten deze datum zodra we je plaatsing hebben met daarop de datum dat de school begint.

Wat is er anders aan een Welcome Camp van into?

Veel van onze  kampen worden (deels) georganiseerd door into zelf en niet door een partnerorganisatie.

Onze kampen zijn voorbereid om aan de behoeften van onze Europese studenten te voldoen. Een mooie afwisseling van workshops, sightseeing, shoppen en
socialisen. 

Terug naar boven

Returnees (oud-studenten)

Wat gebeurt er na mijn jaar in het buitenland?

Als je weer thuis bent na je geweldige avontuur is het wat ons betreft nog niet voorbij! Je ontvangt onze Welcome Home mailing met daarin onder andere een evaluatie en informatie over onze into Returnee club. We onderhouden graag warme contacten met onze oud deelnemers, zoals een jaarlijkse Returnee BBQ en we ontmoeten elkaar regelmatig bij diverse evenementen. 

Waarom wil ik actief blijven voor into?

We hebben een enthousiaste, actieve groep Returnees bij into die elkaar onderling ook regelmatig zien en spreken. Voor veel werkzaamheden kunnen we regelmatig hulp gebruiken, denk bijvoorbeeld aan beurzen, open dagen, PDS en schoolvoorlichtingen. Maar ook zijn er wel eens kantoorwerkzaamheden, hebben we een Into Social Media team en nog veel meer waar we jullie hulp kunnen gebruiken.

In ruil hiervoor kun je deelnemen aan een bijzonder spaarsysteem waarmee je voor een vlucht terug naar je gastland kunt sparen.

Terug naar boven

Overig

Mag ik reizen tijdens mijn programma?

Natuurlijk! Soms zijn tripjes inclusief in je programma, maar meestal biedt de partnerorganisatie ook optionele excursies en reisjes aan waar je aan kunt deelnemen. Los hiervan zul je ongetwijfeld ook reisjes met school en je gastgezin gaan maken!

Mag ik alleen reizen?

Nee. Dit is voor je eigen veiligheid. We kunnen namelijk niet verantwoordelijk voor je zijn als we niet weten waar je bent. Voor alle programma’s geldt: de familie en stad verlaten wordt gezien als het programma verlaten.

Mag ik mijn rijbewijs halen en auto rijden tijdens mijn programma?

Dit is erg afhankelijk van het land. In de meeste landen mag je je rijbewijs wel halen maar mag je niet zelfstandig auto rijden (ook niet voor het oefenen voor je rijbewijs in Amerika bijvoorbeeld), dus heeft het in de meeste gevallen niet zoveel zin. 

Andere vragen? Bel ons of stuur een email

Terug naar boven

Deze website maakt gebruik van cookies.