Hongarije

Goulash, Bruisende cultuur, Natuur 14-18

Een mengelmoes van culturen! In Hongarije komen de invloeden van West- en Oost-Europa samen, waardoor een kleurrijke geschiedenis is ontstaan.

Elk seizoen in Hongarije wordt gevierd, is het niet om de winter te verjagen, dan wel om de lente te begroeten of om te bedanken voor een goede oogst. Het land heeft drie soorten landschappen: de laaggelegen gebieden van de 'Grote Vlakte' in het oosten, midden en zuidwesten van het land en de 'Kleine Vlakte' in het noordwesten; de noordelijke bergketens, waaronder de hoogste bergtop van Hongarije (de 1015 meter hoge Kekesteto) en de heuvelachtige gebieden van Transdanubia in het westen en zuidwesten van het land.

Hoewel de Hongaren in veel opzichten op ons lijken, merk je toch dat ze dingen soms anders beleven. Zo hebben Hongaarse jongeren veel respect voor oudere mensen. Er zijn ook verschillende manieren om iemand te begroeten, afhankelijk van wie het is. Het duurt een tijdje voordat je hieraan gewend bent. De opa's en oma's spelen een belangrijke rol en staan aan het hoofd van de familie, de 'mama' (oma) wordt vaak bezocht en verwend iedereen met typische Hongaarse specialiteiten. Veel inwoners spreken Duits en/of Engels als tweede taal, wat fijn is in het begin. 

High School in Hongarije

High School in Hongarije is verdeeld algemeen voortgezet onderwijs (gimnázium) of aan instellingen voor secundair beroepsgerichte onderwijs (szakközépiskola). Vaak verzorgt dezelfde school zowel beroepsgericht als algemeen vormend onderwijs. Afhankelijk van schoolresultaten, jouw achtergrond en interesses wordt je in een van de schooltypes geplaatst.

Hongaarse scholen bieden veel vakken aan waarbij de meeste ook verplicht zijn. Engels en Duits zijn talen die altijd gegeven worden, maar soms ook Spaans, Frans of Italiaans. Je kunt op school onder andere kiezen uit de volgende vakken: wiskunde, geschiedenis, literatuur, biologie, aardrijkskunde, scheikunde, kunst en gym.

In de Hongaarse scholen hechten ze veel waarden aan tradities die met het afstuderen en volwassen worden te maken hebben. Een paar maanden voor het afstuderen worden er van de examenklassen foto's gemaakt in traditionele kleding. In februari vinden diverse afstudeerfeesten plaats waar ze een lintje op de kleding gespeld krijgen dat ze moeten dragen tot het eindexamen. Doen ze dat niet, dan zouden ze volgens bijgeloof ook niet slagen. Op de laatste schooldag vind het zogenaamde 'ballagás' plaats: een afscheidsfeest waarbij de studenten al zingende, in polonaise door het schoolgebouw lopen.

Sport & vrije tijd

Hongarije is onder andere bekend vanwege de vele warmwaterbronnen, kuuroorden, dorpjes en Donau rivier. Het Balatonmeer is een ideale plek voor vele watersporten.

Voetbal is verreweg de meest populaire sport in Hongarije. Ook schaken wordt erg veel gedaan. Er zijn veel leuke steden zoals Boedapest en Pecs. Maar ook zijn er veel natuurparken waar je naar hartenlust kunt fietsen, wandelen of de vele grotten kunt gaan ontdekken. 

Jongeren in Hongarije spreken veel af met hun vrienden, maar houden ook van muziek luisteren, naar de film gaan of gamen. Karaoke clubs zijn populair onder Hongaarse jongeren!

Programma's

In dit programma ga jij 2 maanden naar Hongarije om jezelf onder te dompelen in het echte High School leven! Je woont bij een gastgezin in de buurt van je school, vaak gaan gezinsleden van ditzelfde gezin naar dezelfde school!

, ik ben Anne. Hoe kan ik je helpen?

Heb je vragen, neem dan vooral contact met ons op. We denken graag met je mee!

Anne de Bue

Anne de Bue
Program Manager

Bel mij
073-5941435

E-mail mij
anne@into-education.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.