Een Schotse Kerst

Maandag 04 januari 2021
Blogs

De afgelopen feestdagen hebben onze studenten allerlei nieuwe ervaringen opgedaan en bijzondere tradities meegemaakt. In deze blog vertelt Myrthe alles over en rondom haar Kerst in Schotland. Lees snel verder!

"Kerst vieren in Schotland was voor mij een hele nieuwe ervaring. Één van de vele leuke kerstgewoontes is de reclame. Dit klinkt misschien een beetje raar, maar de reclame filmpjes die je op tv ziet tijdens de kerstperiode zijn soms echt “over the top”. Tijdens mijn lessen Business heb ik over deze “marketing strategy” veel geleerd. Zo heb je hier “Kevin the Carrot” die verschijnt in de reclamefilmpjes van Aldi. Kevin is vriendjes met een sneeuwvlokje, een egel en andere bizarre diertjes. Deze grappige verhaaltjes zorgen voor een leuke kerstsfeer.

Deze reclamefilmpjes verschenen ongeveer half november, net wanneer mijn gastouders ons huis begonnen te versieren. We hebben buiten een kerstboom met lichtjes en binnen een kerstboom met alle versiering. Overal in huis staan er kleine kerstdecoraties. Toen ik eind november terugkwam van school waren er opeens allemaal lichtjes aan de voorkant van ons huis.

In het begin van december hebben we met onze vriendengroep “Secret Santa” georganiseerd. Iedereen trok een kaartje met een naam erop en kocht dan een cadeautje voor deze persoon. Tijdens de laatste dagen van school gaven we elkaar dan cadeautjes en kerstkaartjes. Onze laatste schooldag was 22 december, dit was een dinsdag. De meeste leerlingen kwamen niet meer naar school de laatste dagen omdat er dan niet echt les meer wordt gegeven. Dus op maandag en dinsdag zat ik vaak in de klas met 2 of 3 andere leerlingen in plaats van 20 andere leerlingen. Dit zorgde voor een ontspannen sfeer en zo heb ik enkele nieuwe vrienden gemaakt. Ook konden we gezellig met de leerkrachten praten.

Dan was het eindelijk zover, “Christmas Eve”. Vanwege Corona kon ik mijn vrienden niet zien en mocht er geen familie op bezoek komen. Tijdens deze rustige dag heb ik enkele kerstfilms gezien met mijn gastouders. In de avond had ik met enkele vrienden een online video call en we zijn samen opgebleven om elkaar “Merry Christmas” te wensen. Ook al was ik heel moe, toch was dit één van de beste momenten tijdens de kerstperiode.

Na lang te slapen, werd ik wakker en was het “Christmas Day”. Na mijn ontbijt hebben mijn gastouders en ik cadeautjes uitgewisseld. Ze wisten dat ik fan ben van kleurrijke sokken en en dat kreeg ik als cadeau. Daarna hebben we samen de tafel gedekt en keken we naar de “Christmas Morning Show”.

In de namiddag kwam de dochter van mijn gastouders langs met haar man. Voordat we begonnen te eten van het voorgerecht waren er de typische “Christmas crackers”. Je deelt altijd een cracker met iemand anders en zorgt er samen voor dat deze openscheurt met een knal. Dit was voor mij de eerste keer dat ik deelnam in deze traditie en ik vond het superleuk. In de cracker zit dan een grapje en een kroon. Het was heel grappig om iedereen rond de tafel te zien zitten met een gekke papieren kroon.

Als hoofdgerecht is het traditie in Schotland om spruitjes te eten met gebakken patatjes, kalkoen, “gravy” en “cranberry sauce”. Er stonden wel 20 verschillende potten met eten op tafel. Als vegan kon ik de groentjes eten en mijn gastmoeder had voor mij “vegan turkey” gekocht en klaargemaakt. Het was heel lekker.

Als dessert eten schotten normaal pudding. Vroeger was zelfs de traditie om geldmunten te mengen in het deeg. Als je dan een portie pudding at met een geldstuk in, was dit een teken van geluk voor het volgende jaar. Het probleem was dat veel mensen zich verslikte door het geld en daarom is dit nu verboden. Mijn gastouders zijn niet echt fan van de pudding en hebben daarom cheesecake gegeten.

Daarna keken we nog gezellig naar de kerstaflevering van “Emmerdale”, een Britse show die al bijna 50 jaar wordt uitgezonden. Mijn gastmoeder is hier een grote fan van en ik begin het ook echt leuk te vinden. Er was een moord gepleegd en samen probeerde we dan de dader te vinden.

Als afsluiter keek ik nog een James Bond film met mijn gastouders en aten we nog lekkere koekjes. Ik vond het een geweldige dag en ben zeer blij dat ik eens Schotse kerst kon meevieren."

Deze website maakt gebruik van cookies.