Ga je mee naar het indrukwekkende noorden van Europa? Zweden, het land van ongerepte natuur, hippe steden, IKEA en Pippi Langkous. Een enorm inspirerende omgeving voor een High School programma!
Lees gratis onze uitgebreide brochure
Alles nog eens rustig nalezen? Bekijk onze volledige brochure met alle informatie.
Dit Scandinavische land heeft (slechts) 10 miljoen inwoners en heeft een adembenemend mooie ongerepte natuur een een heerlijk mild klimaat variërend tussen -10 en 29 graden. In de natuur mag iedereen zich vrij bewegen, ook op privéterrein. In de hoofdstad Stockholm wordt ieder jaar de Nobelprijs uitgereikt. Ander belangrijke steden zijn Uppsala en Malmö die vooral bekend zijn vanwege de universiteiten. Zweden staat bekend als een veilig land met een goed openbaar vervoer systeem zodat jij tijdens je verblijf het land makkelijk kunt gaan ontdekken.
Het onderwijs in Zweden staat erg goed aangeschreven. Mede daardoor is het een steeds populairder wordende bestemmingen van internationale studenten. In Zweden krijgen onderwijsinstellingen en studenten veel vrijheid in het samenstellen van hun studieprogramma’s. Eigen initiatief en onafhankelijk denken worden aangemoedigd. De klassen zijn relatief klein en de sfeer is informeel.
De Zweden zijn een erg open en vriendelijk volk. Ze zijn erg verbonden met de natuur. Ze brengen de warme zomermaanden voor het grootste gedeelte door in de natuur, in de bossen of op het water. Zweden staan ook bekend om hun leuke bijzondere gewoontes zoals het feit dat er van je wordt verwacht altijd je schoenen uit te doen als je ergens een huis binnengaat. Of dat de Zweden ontzettend punctueel zijn. Als je ergens om 18 uur wordt verwacht verwachten ze ook echt dat je er om die tijd bent. Goed om alvast te weten toch?
Pim in Zweden
Lees Pim's blog over bijzondere gewoontes in het mooie Zweden
High School in Zweden
In Zweden gaan kinderen 9 jaar lang naar de basisschool / onderbouw voortgezet onderwijs. Vervolgens gaan ze 3 jaar naar de bovenbouw, ook wel 'gymnasia' genoemd (niet te verwarren met het gymnasium in Nederlandse zin). De meeste exchange studenten komen daar ook terecht tijdens hun High School programma.
Zweedse studenten kiezen in dit 'gymnasia' een bepaalde richting zoals economie, IT of Natuurwetenschappen. Wat jij gaat doen is afhankelijk van jouw achtergrond, interesses en op welke school je wordt geplaatst in Zweden. Je wordt meestal al in een bepaald profiel geplaatst (school kiest dit) maar in sommige gevallen kun je dit op school nog wisselen. Zweeds is altijd een vast onderdeel van je vakkenpakket.
Het Zweedse schooljaar is verdeeld in twee semesters en begint eind augustus tot begin juni. De lessen beginnen tussen 8 en 9 uur en eindigen rond 15 uur. In Zweden krijg je als student veel vrijheid op een High School. Zij leggen veel verantwoordelijkheden bij de studenten waardoor je zeker over een bepaalde mate van zelfdiscipline moet beschikken. De relatie tussen studenten en leraren is erg informeel en wordt vaak als relaxed omschreven.
Sport & vrije tijd
Naschoolse activiteiten worden doorgaans niet aangeboden op Zweedse scholen. Wel raden we je zeker aan om buiten school je aan te sluiten bij een sport of vereniging in je woonomgeving. Ook dit is een perfecte kans om mensen te ontmoeten en vriendschappen buiten school te sluiten.
Als je in het noorden van Zweden terecht komt kun je onder andere kiezen uit skiën, snowboarden of ijsvissen. Maar er is ook ruimschoots keus uit vele indoorsporten zoals voetbal, ijshockey of atletiek. Gezien de vele meren zijn er ook volop mogelijkheden voor watersportactiviteiten. Er zijn ook voldoende verenigingen waar je je aan kunt sluiten die dansles, theater of andere culturele activiteiten organiseren. Je hoeft je zeker niet te vervelen!
De natuur in Zweden is vrij toegankelijk, zolang je niemand stoort of iets vernielt, mag je overal wandelen, fietsen en kamperen in de natuur. De meeste Zweden zijn ook erg sportief en elke denkbare sport kun je beoefenen. Veel Zweden hebben een zomerhuis waar ze in de weekenden en vakanties met de familie naartoe gaan, want tijd doorbrengen met familie is erg belangrijk voor de Zweden.
Zweedse jongeren komen na schooltijd graag bij elkaar om bij te kletsen met koffie, thee of iets anders, tesamen met iets zoets, ook wel 'fika' genoemd. Ook gaan ze graag naar de film, shoppen of bij elkaar eten.
Welcome Camp
Studenten die 5 of 10 maanden op uitwisseling gaan naar Zweden starten met een Welcome Camp in Kopenhagen. Door middel van verschillende workshops kun je je gastland en je mede uitwisselingsstudenten goed leren kennen, Ook ga je Kopenhagen ontdekken door een uitgebreide citytour.
Je ziet onder andere het bekende boegbeeld van Kopenhagen "The Little Mermaid" en het paleis "Amalienborg". Ook zijn er nog diverse optionele excursies om uit te kiezen. Een mooie start van je avontuur!
Excursies & tripjes
Zin om je High School avontuur te combineren met lokaal georganiseerde reisjes? Dat kan! Deze reisjes worden optioneel geboekt via onze partnerorganisatie in Zweden. Nu al meer informatie? Neem dan even contact op met ons kantoor.
Kosten: wat is inclusief en exclusief?
Lees hieronder wat er wel en niet inbegrepen zit in onze prijzen.
Inbegrepen in onze prijs:
►Een persoonlijk kennismakingsgesprek
►Goede voorbereiding en begeleiding
►Into Newslinks
►Voorbereidingsweekend voor deelnemer
►Informatiemiddag voor de ouders
►Into T-shirt
►Handboek voor de deelnemer
►Handboek voor de ouders
►Advies en hulp bij de visumaanvraag
►Schipholservice bij het vertrek
►Retourticket naar het gastland
►Welcome Camp in Kopenhagen
►Ontvangst op de eindbestemming
►Transfer naar het geselecteerde gastgezin
►Huisvesting bij geselecteerde gastgezin, incl. maaltijden
►Plaatsing op een lokale High School
►Plaatselijke begeleiding en ondersteuning tijdens het hele verblijf in het buitenland
►Begeleiding thuisblijvers tijdens verblijf deelnemer in het buitenland
►Noodtelefoonnummer: beschikbaar 24 uur per dag voor vragen / problemen in het gastland
►Op aanvraag: persoonlijk contact met een Into Returnee
►Welcome Home mailing
►Het Into deelnamecertificaat
►Voortgangsrapporten voor de ouders
►Deelname aan de Into Returnee Club
Niet inbegrepen in onze prijs:
►Zakgeld en persoonlijke uitgaven; € 200,- / 250,- per maand
►Vaccinatiekosten (evt.)
►Verzekeringen: medisch, ongevallen, aansprakelijkheid & bagage
►Into Annuleringsfonds (optioneel)
►Excursies of tripjes die lokaal door de organisatie of school worden georganiseerd (optioneel)
►Uitgaven ter plekke (evt.): schoolboeken, schooluniform, lunch op school, school transport, sportoutfit en materialen
►Eventuele wijziging datum vliegticket (altijd in overleg met Into)
Tips over de financiering?
Hoe bekostig je een High School tussenjaar: 6 tips