Tussenjaar in Zweden

Heb jij al nagedacht over een jaar in Zweden? In Zweden gaan kinderen 9 jaar lang naar de basisschool / onderbouw van het voortgezet onderwijs. Daarna gaan ze 3 jaar naar de bovenbouw, ook wel 'gymnasia' genoemd (niet te verwarren met het gymnasium in Nederlandse zin). De meeste exchange studenten komen daar ook terecht tijdens hun High School programma. 

Zweedse studenten kiezen in dit 'gymnasia' een bepaalde richting zoals economie, IT of Natuurwetenschappen. Wat jij gaat doen is afhankelijk van jouw achtergrond, interesses en op welke school je wordt geplaatst in Zweden. Je wordt meestal al in een bepaald profiel geplaatst (school kiest dit) maar in sommige gevallen kun je dit op school nog wisselen. Zweeds is altijd een vast onderdeel van je vakkenpakket. Je gaat natuurlijk Zweeds leren, dit kan in het begin iets lastiger zijn maar omdat je daar wel ‘moet’, spreek je de taal bijna vloeiend wanneer het kerst is!

Net zoals in Nederland worden naschoolse activiteiten niet aangeboden op de Zweedse scholen. Het is wel zeker aan te raden om je buiten school aan te sluiten bij een sport of vereniging in je woonomgeving. Ook dit is een perfecte kans om mensen te ontmoeten en vriendschappen buiten school te sluiten. Als je in het noorden van Zweden terecht komt kun je onder andere kiezen uit skiën, snowboarden of ijsvissen. Maar er is ook ruimschoots keus uit vele indoorsporten zoals voetbal, ijshockey of atletiek. Gezien de vele meren zijn er ook volop mogelijkheden voor watersportactiviteiten. Er zijn ook voldoende verenigingen waar je je aan kunt sluiten die dansles, theater of andere culturele activiteiten organiseren. Je hoeft je zeker niet te vervelen!In Zweden is de natuur vrij toegankelijk. Zolang je niemand stoort of iets vernielt, mag je overal wandelen, fietsen en kamperen in de natuur. In Nederland ben je misschien gewend om tijdens de winter binnen te blijven, maar in Zweden gaan ze dan juist graag naar buiten voor verschillende activiteiten. Wist je dat onze oud deelnemer Pim een keer een iglo heeft gebouwd in Zweden en hier zelfs een nachtje in heeft geslapen?

Tijdens je tussenjaar in Zweden verblijf je bij een gastfamilie, de Zweedse families verwelkomen je graag en ze waarderen het om samen tijd te spenderen. Een bekend begrip in Zweden is ‘fika’. Dit is het moment dat mensen samen komen voor koffie, thee of iets anders met iets zoets erbij.

Heb jij interesse in een jaar naar Zweden? Je leert de taal, cultuur en maakt veel nieuwe vrienden.

Deze website maakt gebruik van cookies.